Cor Clinic

Cor Clinic

TR | EN

Varis Tedavisi

varis tedavisi

Varis Nasıl Tedavi Edilir?

Varis tedavisi için daha önce de belirttiğimiz gibi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümüne başvurulmalıdır.

Başlangıçta sadece estetik olarak rahatsız edici olan varisler, ilerleyen süreçlerde ağrı, kaşıntı, uyuşma ve yara gibi sorunlara yol açabilmektedir. Bu sebepten sorunu en baştan çözüme kavuşturmak yaşam kaliteniz açısından çok önemlidir.

Cerrahi yöntemle (ameliyat) tedavi edilebilen varis, gelişen teknoloji ile günümüzde ameliyatsız olarak da tedavi edilebilmektedir. Geleneksel yöntem olan ameliyatla tedavi de damar çıkarılarak işlem yapılmaktadır. İyileşme süresi daha uzun olan bu yöntem çok az tercih edilmektedir.

Cerrahi dışı yöntemler ise; Lazerle Varis Tedavisi, Köpük Tedavisi, Radyo Frekans Yöntemi İle Tedavi, Zamk/Yapıştırıcı Tedavisi, Skleroterapi’dir.

Varis probleminize hangi tedavi yönteminin uygulanacağı, doktorunuzun yapacağı ayrıntılı bir muayeneden sonra, varisli damarların tespit edilmesiyle belirlenir. Muayeneden sonra tedavi için Renkli Doppler Ultrasonografi ile değerlendirme yapılmalıdır.

Cerrahi dışı (ameliyatsız) yöntemler ise;

Lazer & Radyo Frekans Yöntemi İle Varis Tedavisi

Lazer & Radyo Frekans Yöntemi İle Varis Tedavisi’nde (endotermal ablasyon) damara katater (poliüretan ince tüp) aracılığıyla güçlü ışık patlamaları gönderir, bu da damarın yavaşça solup kaybolmasına neden olur.

Kesik veya iğne kullanılmaz. Bu sebeple ağrısız olup, iyileşme süreci çok hızlıdır. Genel anestezi ve uyuşturma işlemi yapılmaz. İşlem lokal anestezi ile yapılmaktadır. Dünyada en çok tercih edilen, en konforlu tedavi yöntemlerinden biridir.

Cor Clinic olarak İzmir, Alsancak’ta bulunan kliniğimizde varis tedavisinde dünyada en çok tercih edilen, en ileri seviye lazer markalarından Fotona Lazer kullanıyoruz. Detaylar için sayfamızı ziyaret edin… Fotona ile ameliyatsız lazer tedavisi

Bu tedavi yöntemiyle sadece yüzeyde görünen kılcal damar varisleri değil, bu varislerin ana nedeni olan toplardamarlara (büyük veya küçük safen) tedavi uygulanmaktadır. Böylece uzun vadede varisin tekrarlanma riski engellenmektedir.

Lazer veya Radyo Frekans ile varis tedavisinden sonra çok hafif ağrılar oluşabilmektedir. Tedaviden hemen sonra taburcu olup, günlük hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

varis nasıl tedavi edilir

Skleroterapi İle Varis Tedavisi

Skleroterapi veya varis enjeksiyonu, varisli damarlarınızın görünümünü iyileştirmek için tasarlanmış bir tedavidir. Bu tedavi kılcal, orta boy veya büyük bir varise iğne yardımıyla girilerek damar içinde kanın pıhtılaşmasına neden olan sklerozan adı verilen bir çözeltinin enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir. İğne tedavisi olarak da geçmektedir.

Zamanla, kendi bedeniniz damarı yok edecek ve yok olacaktır. Normalde bu tedavi için kullanılan solüsyona sodyum tetradesil sülfat (STD) – polidokanol? denir ve tedavi edilen damarın boyutuna bağlı olarak farklı konsantrasyonlarda enjekte edilir.

Skleroterapi iki şekilde uygulanır:

  • Sıvı Skleroterapi
  • Köpük Skleroterapi ya da Köpük Tedavisi

İkisi arasında en önemli fark, ince damarlarda sıvı skleroterapi, büyük damarlarda (safen toplardamarı) ise köpük skleroterapi kullanılmasıdır.

Skleroterapi tedavisinin avantajları nelerdir?

Skleroterapinin avantajları şunları içerir:

  • Skleroterapide anestezi yapılmaz. Çok az ağrı olur.
  • Çoğu kişide iyi sonuçlar verir. Skleroterapi, özellikle daha küçük varisli damarlarda iyi sonuç verir. Bir seans enjekte edilen damarların tahmini %50 ila %80’inden kurtulabilir. Vakaların yaklaşık %10’unda skleroterapi işe yaramaz. Böyle durumlarda, sağlık uzmanınız farklı çözümler veya lazer tedavisi gibi farklı bir yöntem deneyebilir.
  • Küçük damarlar için oldukça hızlı sonuçlar. Örümcek damarları genellikle tedaviye üç ila altı hafta içinde yanıt verir, ancak daha büyük damarların tedavisi üç ila dört ay sürebilir.
  • Başarılı tedavi ile varisli damarlar veya örümcek damarlar tekrar ortaya çıkmaz.

Skleroterapinin (köpük tedavisi) yan etkileri var mıdır?

Skleroterapi, varisli damarlar veya örümcek damarlar için ameliyattan daha uzun sürer. Ayrıca yan etkileri olabilir.

Skleroterapinin aşağıdaki gibi yan etkileri olabilmektedir:

  • Büyük miktarda enjekte yapılan damarlar birkaç ay boyunca topaklanabilir veya sertleşebilir.
  • İğnenin girdiği yerdeki kızarıklık birkaç gün geçmeyebilir.
  • Cildinizin enjeksiyon yapılan kısmında kahverengi çizgiler veya lekeler genellikle üç ila altı ay içinde kaybolur.
  • Enjeksiyonun yapılan yerde morarma birkaç gün veya bir hafta sürebilir.
  • Tedavi edilen bölgede küçük kan damarları gelişebilir. Skleroterapinizden günler veya haftalar sonra ortaya çıkabilirler, ancak birkaç ay içinde kaybolmaları gerekir. Genellikle daha fazla tedaviye ihtiyaç duymazlar.
  • Enjekte edilen kimyasala alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir ve nadiren ciddidir. Semptomlar kaşıntı ve şişmeyi içerir.

Diğer yan etkiler skleroterapiden sonra nadiren gelişir. Bu nadir yan etkilerden herhangi birine sahipseniz, derhal sağlık uzmanınıza başvurun:

  • Kasıkınızın içinde iltihaplanma (şişme).
  • Bacağınızda ani şişlik.
  • Enjeksiyon bölgesinde küçük ülser oluşumu.
  • Özellikle kasık bölgenizde kırmızı çizgilenme.

Skleroterapi ile Varis Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Skleroterapi ile Varis Tedavisi sonrası hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bu süreçte dikkat edilmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir;

  • Tedaviden sonra 2-3 hafta varis çorabı giyilmelidir. Bu süreçte günlük yarım saatlik yürüyüş yapmak toplardamarlarınızda pıhtı oluşumunun engellenmesi için önemlidir. Yine tedavi sonrasında ağır spor hareketlerinden kaçınmanız önerilmektedir.
  • Tedavi sonrası en az bir ay süre ile güneş ışınlarından tedavi edilen bölgenin korunması gerekmektedir. Aksi halde iz bırakma söz konusu olabilir. Tatil planlarınız varsa tedaviyi kış aylarında yaptırmanız önerilir.
  • İşlem sonrası ilk hafta sıcak suya maruz kalmamanız önerilmektedir. Hamam, sauna vb. etkinliklerden kaçınılması önemlidir.
  • Kilonuza dikkat edin. Fazla kiloları vermek, damarlarınızın üzerindeki gereksiz baskıyı alır.
  • Yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının. Düşük topuklu ayakkabılar baldır kaslarını daha çok çalıştırır, bu da damarlarınız için daha iyidir. Varis çorabı dışında belinize, bacaklarınıza veya kasıklarınıza dar gelen giysiler giymeyin çünkü bu giysiler kan akışını azaltabilir.
  • Bacaklarınızdaki kan dolaşımını iyileştirmek için, bacaklarınızı kalp seviyesinin üzerinde tutacağınız birkaç kısa mola verin. Örneğin, bacaklarınızı üç veya dört yastığın üstüne koyun.
  • Kan akışını düzenli sağlamak için pozisyonunuzu sık sık değiştirmeye özen gösterin.

ameliyatsız varis tedavisi izmir

Köpük Skleroterapi Tedavisi

Köpük Skleroterapi Tedavisi, lazer tedavisi gibi katater (ince tüp) yardımı ile yapılmaktadır. Bu tedavi, damarlarınıza sodyum tetradesil sülfat (STD) enjekte edilmesi ile gerçekleştirilir. Köpük, damarları kapatarak kan akışının normal damara yönlenmesini sağlar.

Normalde STD, tedavi edilecek damara bir solüsyon olarak doğrudan enjekte edilir. Köpük skleroterapi, küçük hacimde hava ile hızlı karıştırma ve çalkalama yoluyla küçük hacimlerdeki solüsyonun köpüğe dönüştürülmesini içerir. Bu daha sonra, normalde geleneksel skleroterapi ile tedavi edilmeyen altta yatan daha büyük anormal damarların bazılarını tedavi etmek için kullanılabilir.

Aynı seansta birden fazla damarı tedavi etmek mümkündür. Köpük skleroterapi genellikle lokal anestezi ile ultrason kontrolü altında gerçekleştirilir, burada tedavi edilen bölgeyi uyuşturmak için ağrı kesici bir ilaç kullanılır.

Köpükle tedavi uygulanarak tamamen kapatılan damar tekrar açılamaz hale gelir ve tedavi sağlanır. Bu tedaviden sonra hasta hemen taburcu olup yaşamına geri dönebilir.

Köpükle varis tedavisi orta kalınlıktaki damarların tedavisinde tercih edilen tedavi yöntemidir. Lazerle varis tedavisi genellikle daha geniş damarların tedavisinde kullanılırken köpük tedavisi ise nispeten daha dar damarların tedavisi için tercih edilir.

Yapıştırıcı (Glue) Varis Tedavisi

Varis, yetişkinlerin %20-30’unu etkiler. Bunlar, altta yatan venöz yetmezliğin bir işaretidir; bu, damarlardaki valflerin artık düzgün çalışmadığı ve damarlarda anormal derecede yüksek basınca neden olduğu anlamına gelir.

Varisi olan çoğu insanın hiçbir semptomu yoktur, ancak varisli damarlar bacaklarda ağrı, ağırlık, zonklama ve kaşıntıya neden olabilir. Bazı insanlar için kronik venöz yetmezlik ciltte renk değişikliği, egzama ve ülserasyona neden olabilir.

Yapıştırıcı (Glue) Varis Tedavisi, damar soyma veya cerrahi yöntemlerin yerine kullanılan en yeni ve en yenilikçi, minimal invaziv damar tedavisi seçeneklerinden biridir. Bu tedavide elli yılı aşkın süredir beyin cerrahisinde ve yara kapamada kullanılan “siyanoakrilat” yapıştırıcısı kullanılmaktadır.

Yapıştırıcı (Glue) Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yapıştırıcı varis tedavisi, Siyanoakrilat yapıştırıcının kateter yardımıyla varisli damarlara enjekte edilmesiyle yapılır. Bu sayede varisli damarlar birbirlerine yapışarak kalıcı olarak kapatılır ve kan akışı sağlıklı damarlara yönlenmiş olur. Prosedür neredeyse ağrısızdır ve iğne fobisi olan hastalar için idealdir.

Damar çevresinde anestezik maddelerin enjeksiyonuna gerek olmadığı için işlem sırasında ağrı neredeyse yok denecek kadardır. Ayrıca işlem sonrası varis çorabına ihtiyaç duyulmaz, bu nedenle hasta için tedavi sonrası konfor büyük ölçüde artar.

Yapıştırıcı (Glue) tedavisinin avantajları nelerdir?

  • Yapıştırıcı (Glue) tedavisi endotermal ablasyona (lazer, radyofrekans) benzer, ancak çevre dokulara ısı hasarı ve ağrıyı önlemek için lazer veya radyofrekans tedavisinde kullanılan anestezik sıvı enjeksiyonuna gerek duyulmaz.
  • Diğer tedavi türlerinden farklı olarak, yapıştırılmış damarlar üzerinde herhangi bir kompresyon bandajı veya varis çorabı kullanılması gerekmez.
  • Yapıştırıcı (glue) tedavisi, lazer gibi endotermal tedavilerden sonra oluşabilecek küçük rahatsızlıkları önleyebilir ve cerrahi işlemlerden daha az morarmaya neden olur.
  • İşlem biter bitmez ayağa kalkıp normal bir şekilde yürüyebilir ve herhangi bir özel önlem almadan normal aktivitelerinize dönebilirsiniz.
  • Genel anestezi ya da belden uyuşturma gerektirmez.
  • Herhangi bir kesi yapılmaz, ultrasonografi yardımıyla kapatılacak damara iğne ile girilir. Böylece dikiş atılması gerekmez.
  • Aynı gün taburcu olunabilir.

Bu tedavi yöntemi bazı varis türlerinde işe yaramaz ve bazı kontrendike sorunların daha ayrıntılı değerlendirilmesi gerekebilir. Bu sebepten uygun doppler ultrasonografi çok önemlidir.

Varis İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Malesef evde varis tedavisi olası değildir. Bacaklarınızı rahatlatmak veya varis ilerlemesini azaltmak için bazı yöntemler uygulanabilir, fakat bu varislerinizden kurtulmanızı sağlamaz.

Günümüzde kullanılan en işlevsel ve kolay tedavi Skleroterapi (iğne tedavisi) diyebiliriz. Örümcek ağı şeklindeki (telenjiektazi) mavi damarlarda ya da küçük çaplı varislerde etkili olan bir tedavidir.

Bu tedavi kılcal, orta boy veya büyük bir varise iğne yardımıyla girilerek damar içinde kanın pıhtılaşmasına neden olan sklerozan adı verilen bir çözeltinin enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir. İğne tedavisi olarak da geçmektedir. Detaylı bilgi için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Varis Tedavisi

Birçok insan, damarlar yeni geri geleceği için tedavinin sınırlı bir başarıyla sonuçlanacağından dolayı endişe duymaktadır. Cerrahi yöntemlerle yapılan tedavillerde tekrarlama oranı %50 civarındaydı; ancak en son minimal invaziv teknikler sayesinde, tekrarlayan varis riski yaklaşık %3’lük bir orana inmiştir.

Bu, uygulanan prosedürün tipine ve tedavi edilen damarların durumuna bağlıdır. Lazerle modern tedavi ile hemen işinize dönebilirsiniz. Ortalama iki ile dört hafta sonra spor salonuna gidebilir ve uzun seyehatlere çıkabilirsiniz.

İzmir, Alsancak‘ta bulunan kliniğimizde (Cor Clinic) en gelişmiş varis tedavi yöntemlerini, en gelişmiş teknolojiyle gerçekleştiriyoruz. Doç. Doktor Pelin Öztürk önderliğinde, değerli ekibimizle birlikte varis tedavilerini hastalarımıza uygulamaya devam ediyoruz.